Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jaja w wiosennym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Talerz z jajkami przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.

Jaja w wiosennym sosie

Składniki:

Jaja w wiosennym sosie

 

  • 6 jaj
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • po dwie łyżki: rzeżuchy, koperku, szczypiorku
  • łyżeczka melisy
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Jaja w wiosennym sosie
Jajka ugotować na twardo ( 10 minut od wrzenia), obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na półmisku.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z solą
i połączyć ze śmietaną.. Dodać cukier, pieprz biały. Rzeżuchę umyć, osączyć i drobno pokroić. Szczypiorek, koperek, melisę też umyć, osączyć i drobno posiekać. Wszystką zieleninę włożyć do śmietany i wymieszać.
Powstałym sosem polać jajka na półmisku.