marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jaja zapiekane w śmietanie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kostkę przyprawy rozpuścić we wrzącej wodzie,ostudzić,wymiesz- -ać,zagotować.Bułkę pokroić na kromki,wydrążyć,obsmażyć.Zap- -iec na jajkach.

Jaja zapiekane w śmietanie.

Składniki:

Jaja zapiekane w śmietanie.

 

  • 8 jaj,
  • 2 dkg.masła,
  • 1/2 długiej bułki( bagietka),
  • 1/4 l. śmietany,
  • 1 dkg.mąki,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 2 dkg.tłuszczu do smażenia bułki,
  • sól,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Jaja zapiekane w śmietanie.
Kostkę przyprawy do zup zalać wrzącą wodą,rozpuścić,wystudzić,wymieszać z mąką .Zagotować.Połączyć
ze śmietaną,osolić,mocno zagrzać.Bułkę kanapkową pokroić w kromki o grubości 1 1/2 cm.Wyjąć środek bułki,zostawić tylko skórkę.Obrączki z bułki obsmażyć na tłuszczu.Półmisek do zapiekania wysmarować cienko masłem,wylać gorącą śmietanę,
ułożyć na niej grzanki,wbić do każdej po jednym jajku,osolić,oblać z wierzchu śmietaną.Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka min.
Gdy białka się zetną,a żółtka są miękkie,podawać na tym samym półmisku.Posypać z wierzchu siekaną natką lub liśćmi sałaty.

Tagi:

zupa przyprawy