2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jajeczko ukryte w cieście francuskim pyszna przekąska doskonale smakuje z sosem czosnkowo-ziołowym

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem

 

Sposób przygotowania:

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo obrać ze skorupek.Pieczarki umyć posiekać w drobniutką kosteczkę to samo zrobić z obrana cebulą. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę i zeszklić nastepnie dołożyć pieczarki i dusić 10 minut doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu wyciąć 6 większych kół i 6 mniejszych.Na każdym mniejszym kole ułożyć jajko obłożyć każde farszem pieczarkowym i zlepić brzegi ciasta do siebie. Ułożyć paszteciki na blasze wyłożonej pergaminem posmarować rozkłóconym jajkiem posypać czubrycą zieloną . Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 200*c i piec około 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym jako przekąska.
Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
umyte pieczarki i obraną cebulę drobniutko siekamy
Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
na mniejszym kółku ciasta układamy jajko
Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
następnie obkładamy farszem pieczarkowym dookoła jajka
Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem
zlepiamy brzegi obkładajac większym ciastem smarujemy jajkiem pieczemy