EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Jajecznica po kapitańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rewelacyjna forma uwielbianej na naszych stołach klasycznej jajecznicy z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ostrej papryczki. Przepis został przechwycony od wujka marynarza, który często serwował nam jajecznicę podczas dawnych wakacji w Szczecinie.

Jajecznica po kapitańsku

Składniki:

Jajecznica po kapitańsku

 

  • 6 jajek
  • 120g boczku wędzonego na surowo (najlepiej w plastrach)
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 strączka papryczki chilli
  • 50g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Jajecznica po kapitańsku

ETAP 1:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony w mniejsze plastry boczek, przesmażyć, dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać roztrzepane jajka, żółty ser, doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć do momentu ścięcia jajek. Smacznego !