Sposób przygotowania:
Jajecznica na leczu
Na początku przypomnijmy sposób przygotowania lecza: Cebule kroimy w piórka i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli i kiełbasy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do pozostałych składników lecza. Paprykę parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone pomidory. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dorzucamy do lecza. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko dusimy co chwilę mieszając do miękkości. Tak oto mamy gotowe leczo, więc możemy przystąpić do wykorzystania jego do jajecznicy.3 łyżki lecza wykładamy na rozpuszczoną na patelni margarynę. Następnie wbijamy na nie ostrożnie jajka. Przyprawiamy je solą i pieprzem i smażymy do ścięcia się białka. Następnie całość delikatnie mieszamy i gotową jajecznicę przekładamy na talerz. Podajemy ze świeżym pieczywem.Jajka możemy zrobić również w wersji sadzonej, wówczas nie mieszamy jajecznicy. Białka ładnie się zetną, a żółtka będą delikatne i lejące.