marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Jajecznica po węgiersku Marleny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam do przyrządzenia przystawki

Jajecznica po węgiersku Marleny

Składniki:

Jajecznica po węgiersku Marleny

 

  • 5 dag grubej słoniny wędzonej
  • 10 dag pikantnej kiełbasy wędzonej
  • 1 nieduża cebula
  • 2 mięsiste strąki zielonej papryki
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • szczypta średnio ostrej papryki
  • 8 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica po węgiersku Marleny
Słoninę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, a następnie usmażyć na niej posiekaną cebulę i posypać mieloną papryką. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, kiełbasę pokroić w krążki, pomidory w cząstki. Wszystkie wymienione składniki dodać do cebuli, doprawić do smaku solą i dusić pod przykryciem na półmiękko. Następnie odkryć naczynie i dosmażyć leczo, odparowując sok. Jajka wybić na talerz, rozbełtać z mlekiem oraz odrobiną soli, wylać na leczo, lekko wymieszać i podsmażyć całość, by jajka tylko lekko się ścięły. Podawać od razu po przyrządzeniu, wtedy jajecznica jest najsmaczniejsza! Smacznego