WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1059]

Jajecznica wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna potrawa w kuchni polskiej i światowej. Można ją przygotowywać z dowolnymi dodatkami. U mnie tym razem na zielono ze szczypiorkiem.

Jajecznica wiosenna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica wiosenna

 

  • 4 jajka + 1 białko
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • szczypta majeranku
  • 1 płaska łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Jajecznica wiosenna

ETAP 1:

Jajka i białko wybijam do talerza lub miseczki i usuwam te białe zarodki. Szczypiorek siekam drobno na desce do krojenia. Na patelni rozpuszczam łyżeczkę masła.

Gdy zacznie skwierczeć przelewam na patelnię jajka i po chwili mieszam widelcem żeby się rozbełtały. Smażę mieszając cały czas żeby jajka równomiernie się ścinały.

Następnie wsypuję posiekany szczypiorek i doprawiam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i roztartym majerankiem.

Mieszam jeszcze raz i zdejmuję z patelni na talerz. Podaję ze świeżym pieczywem.

Jajecznica wiosenna
Jajecznica pod koniec smażenia z dodanym szczypiorkiem
Jajecznica wiosenna
Jajka rozbełtane widelcem przed dodaniem pozostałych składników
Jajecznica wiosenna
Jajka tuż po przelaniu na gorące masło przed rozmieszaniem
Jajecznica wiosenna
Jajka wybite do talerza pozbawione białych zarodków