kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajecznica z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z cebulką są świetnym dodatkiem do śniadaniowej jajecznicy.

Jajecznica z boczniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajecznica z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z boczniakami
Grzyby myjemy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, gdy będzie rozgrzane szklimy na nim cebule z grzybami. Kiedy grzyby odparują wbijamy jajka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i przesmażamy aż jajko się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i natką pietruszki.
Jajecznica z boczniakami
Grzyby myjemy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka.
Jajecznica z boczniakami
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebule z grzybami.
Jajecznica z boczniakami
Kiedy grzyby odparują wbijamy jajka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i przesmażamy aż jajko się zetnie.