Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jajecznica z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dzięki fasolce jajecznica jest bardzo sycąca. Do jej przygotowania można wykorzystać fasolkę ugotowaną dnia poprzedniego, wówczas przygotowanie śniadanie zajmie nam tylko kilka minut.

Jajecznica z fasolką szparagową

Składniki:

Jajecznica z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z fasolką szparagową
Fasolkę płuczemy, osuszamy i odcinamy jej końcówki. Następnie każdą kroimy na 2-3 kawałki. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 15-20 minut. Fasolka powinna zmięknąć, ale nie powinna się rozpadać. Fasolę odcedzamy. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jajka wbijamy do miseczki, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu, rozkłócamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy fasolę i smażymy 1 minutę. Kolejno wlewamy rozkłócone jajka i smażymy ciągle mieszając aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę na patelni posypujemy szczyptą słodkiej papryki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego :)