jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajecznica z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jajecznica to chyba najszybszy posiłek. Gdy mamy nieco więcej czasu możemy przygotować ją z dodatkami

Jajecznica z jarmużem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajecznica z jarmużem

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 200 g liści jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 10 dag szynki w kawałku,
  • 4 jajka,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z jarmużem
•Olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie z jarmużu usuwany grube części łodyg, a pozostałe liście kroimy na mniejsze części. Tak przygotowany dodajemy do cebuli. Razem smażymy aż liście zmiękną. Doprawiamy je do smaku. Szynkę kroimy w kostkę i dokładamy jarmużu. Chwilkę razem smażymy. Jajka wybijamy np. do kubka , czy szklanki. Tak przygotowanymi zalewamy całość. Smażymy do momentu ścięcia się jajek. W trakcie delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Jajecznica z jarmużem
Na przyrumieniona cebule dajemy pokrojony jarmuż
Jajecznica z jarmużem
Następnie dokładamy pokrojona w kostkę wędlinę.
Jajecznica z jarmużem
Całość podbijamy jajkiem. Smażymy do momentu jego ścięcia.