Sposób przygotowania:
Jajecznica z jarmużem i serem gruyereETAP 1:
Liście jarmużu opłukać, osuszyć, usunąć grube nerwy i podrzeć lub pokroić na niewielkie kawałki.
ETAP 2:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać jarmuż.
ETAP 3:
Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jarmuż zmniejszy objętość i zacznie wyraźnie zmieniać kolor.
ETAP 4:
Jajka wybić do miseczki i roztrzepać ze startym na dużych oczkach serem.
ETAP 5:
Roztrzepane jajka przelać na patelnię z jarmużem.
Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji, oprószyć solą ziołową i posypać posiekaną natką pietruszki.
LauraLaura
Marika-
Magdalena88
misia5
edytaha
Dla mnie ser gruyere jest bardziej słodki niż ostry i ma intensywny zapach, do którego dość długo się przyzwyczajałam. Dodawałam go już do różnych dań, ale w połączeniu z jarmużem jadłam po raz pierwszy i uważam, że całość fajnie się skomponowała :)