dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Jajecznica z pekinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jajecznice każdy lubi i każdy chętnie zjada. Jest pożywna sycąca i tania a przy tym szybka i łatwa do przygotowania.

Jajecznica z pekinką

Składniki:

Jajecznica z pekinką

 

  • 6-7 jaj
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 plastry pieczonego schabu
  • zabek czosnku
  • łyzka masła
  • łyzka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła dalmatyńskie

Sposób przygotowania:

Jajecznica z pekinką
Jajka myjemy pod bieżącą wodą. Na patelni rogrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy.

Liście kapusty pekińskiej myjemy, dokładnie osuszamy i siekamy bardzo drobno - wrzucamy na patelnię i podsmażamy minutę cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami ulubionymi, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jajka wybijamy po kolei po jednym do miseczki sprawdzając ich swiezosc a następnie wlewamy na patelnię.

Smażymy wszystko cały czas mieszając aż jajecznica się zetnie.