Jajka faszerowane na śledziu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

eksperymenty i nowości to moja specjalność

Jajka faszerowane na śledziu

Składniki:

Jajka faszerowane na śledziu

 

  • 5 płatów śledziowych
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek
  • mały jogurt grecki lub naturalny
  • sól
  • pieprz
  • Farsz I :
  • 10 dag półtłustego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • Farsz II :
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 1-2 łyżki keczupu
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane na śledziu
1. Jajka przekroić, wyjąć żółtka. Śledzie kroić na 6 cm kawałki. 2. Farsz I : szpinak dusić z posiekanym czosnkiem. Mieszać z twarogiem, jogurtem i żółtkami. Doprawić. 3. Farsz II : kasze przygotować według przepisu na opakowaniu. Mieszać z keczupem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. 4. Połowę białek napełnić farszem I a resztę II. Na talerzu włożyć kawałki śledzi. Na każdy nałożyć kleks jogurtu i jajko. Dekorować jogurtem, a następnie związać szczypiorkiem.