Sposób przygotowania:
Żurek wielkanocny
Wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia.
Odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć.
Zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku.
Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone.
Odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć.
Zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku.
Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone.