Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Żurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa idealna na Wielkanoc, ale nie tylko, podawana z białą kiełbasą i jajkiem, ugotowanym na twardo.

Żurek wielkanocny

Składniki:

Żurek wielkanocny

 

  • kiełbasa biała parzona - 3 szt
  • jajka na twardo 4 szt
  • zakwas na żur - 2 szkl
  • bulion warzywny - 1 litr
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 5 ząbków
  • olej - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny
Wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia.

Odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić.

Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć.

Zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku.

Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. 

Po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone.