Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Mazurek kajmakowo - wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczny stół nie może się obyć bez mazurków. Jednym z naszych ulubionych jest mazurek kajmakowy z konfiturą wiśniową.

Mazurek kajmakowo - wiśniowy

Składniki:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej - najlepiej domowej, niskosłodzonej
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • do dekoracji: płatki migdałowe, borówki, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy

ETAP 1:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła, jajka i śmietany

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy pokrojone zimne masło, cukier puder, śmietanę, jajko. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy
Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisto w piekarniku

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 30 minut.

ETAP 3:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy
Na ostudzonym kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę

Na ostudzonym kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę. Na warstwie konfitury rozsmarowujemy masę kajmakową.

ETAP 4:

Mazurek kajmakowo - wiśniowy
Mazurek dekorujemy wedle uznania - np. cząstkami borówek, migdałami i wiórkami kokosowymi

Mazurek dekorujemy wedle uznania. Ja ozdobiłam swój "baziami" z płatków migdałowych i pokrojonych borówek, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.