Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowo - wiśniowyETAP 1:
Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy pokrojone zimne masło, cukier puder, śmietanę, jajko. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 30 minut.
ETAP 3:
Na ostudzonym kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę. Na warstwie konfitury rozsmarowujemy masę kajmakową.
ETAP 4:
Mazurek dekorujemy wedle uznania. Ja ozdobiłam swój "baziami" z płatków migdałowych i pokrojonych borówek, migdałami oraz wiórkami kokosowymi.