Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 322]

Jajka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Faszerowane jajka z pieczarkami posypane startą rzodkiewką idealne na pyszne śniadanie w rodzinnym gronie.

Jajka faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane pieczarkami

 

  • 7 jajek
  • 25 dag pieczarek
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki (zostawić trochę do dekoracji)
  • 1/4 łyżeczki musztardy dijon
  • 7 łyżek majonezu
  • 3 rzodkiewki
  • sól, pieprz, papryka słodka,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przeciąć wzdłuż i wyjąć żółtka, a następnie rozgnieść je widelcem. Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć do momentu wyparowania wody. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Do żółtek dodać ostudzone pieczarki, natkę pietruszki, musztardę, 1 łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Gotowy farsz nałożyć do białek i położyć na nim po ok. pół łyżeczki majonezu, posypać natką pietruszki i startymi na grubych oczkach rzodkiewkami. Serwować w dowolnymi wędlinami i pieczywem.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka ugotować na twardo, natkę pietruszki posiekać.
Jajka faszerowane pieczarkami
Żółtka delikatnie wydrążyć z białek i rozgnieść widelcem.
Jajka faszerowane pieczarkami
Wydrążone białka jajek poukładać na półmisku.
Jajka faszerowane pieczarkami
Żółtka, pieczarki, natkę pietruszki wymieszać z musztardą i majonezem.