iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Jajka faszerowane z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię faszerowane jajka. Można je zjadać bez dodatku chleba. Dzięki dodanej rzepie farsz jest ostry i wyrazisty w smaku a taki lubi moja rodzina.

Jajka faszerowane z kiełkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka faszerowane z kiełkami

 

  • 10 jajek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • kilka oliwek,
  • 5 kaparów,
  • kawałek białej rzepy,
  • 4 łyżki mieszanki kiełków,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane z kiełkami
Jajka gotujemy na twardo. Paprykę pieczemy w piekarniku w wysokiej temp. tam aby się pomarszczyła, a następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i przesmażamy. Kapary i oliwki kroimy bardzo drobno. Białą rzepę obieramy i również kroimy w kostkę. Szczypior siekamy. Z jajek odkrawamy wierzch i wyjmujemy delikatnie żółtka, następnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy też posiekany szczypior, majonez, sól, pieprz. Mieszamy farsz i napełniamy jajka. Posypujemy kiełkami. Przykrywamy wieczkiem jajka lub wkładamy też kawałek pomidora. Chłodzimy. 
Jajka faszerowane z kiełkami
Biała rzepa pokrojona w bardzo drobną kostkę
Jajka faszerowane z kiełkami
Cebulka czerwona pokrojona w bardzo drobną kostkę
Jajka faszerowane z kiełkami
Oliwki kroimy delikatnie w bardzo drobną kosteczkę