nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Jajka faszerowane z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniałe zarówno na wielkanocny stół, jak i na uroczystość rodzinną.

Jajka faszerowane z serem

Składniki:

Jajka faszerowane z serem

 

  • Proporcje na 6 jajek:
  • 6 jajek
  • 2 plasterki szynki
  • 1,5 cm plaster ostrego żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane z serem
1. Jajka gotujemy na twardo we wrzątku przez około 10 minut. 2. Szynkę bardzo drobniutko kroimy, a ser żółty ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 3. Po ugotowaniu jajka obieramy, przekrawamy na połówki wzdłuż. Delikatnie wyciągamy żółtka i umieszczamy je w miseczce. 4. Żółtka rozdrabniamy widelcem, tworząc z nich jak najbardziej gładką masę. Dodajemy do nich starty żółty ser i pokrojoną szynkę, całość dokładnie mieszamy. Łączymy z majonezem. 5. Jeśli ser jest wystarczająco wyrazisty, nie istnieje potrzeba doprawiania masy solą i pieprzem. 6. Połówki jajek ukłądamy na talerzu, dwiema łyżeczkami nakładamy do nich farsz. Całość ozdabiamy świeżym ogórkiem i papryką.