marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Jajka na twardo po hiszpańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia przystawki

Jajka na twardo po hiszpańsku

Składniki:

Jajka na twardo po hiszpańsku

 

  • 6 jajek na twardo
  • 10 dag pomidorów przetartych przez sito
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina sosu Tabasco lub ostrej pasty paprykowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka na twardo po hiszpańsku
Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku płaską powierzchnią w dół. Przyrządzić sos: W rondelku rozgrzać olej, przesmażyć ząbek czosnku przez chwilkę i zdjąć z patelni, dodać pomidory i smażyć je na ostrym ogniu przez kilka minut. W tym czasie musztardę połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą oraz sosem Tabasco, dodać do pomidorów i wymieszać. Całość smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można rozcieńczyć go niewielką ilością wody. Sosem polać jajka. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Smacznego