Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Jajka po szkocku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne i sycące jajka po szkocku, czyli jajko otoczone mięsem mielonym.

Jajka po szkocku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka po szkocku

 

 

  • 4 jajka 
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana zielona cebulka
  • sól (w razie potrzeby i przy surowym mięsie mielonym)
  • jajko do masy mięsnej
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku
Mięso przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę dłońmi. Jajka ugotować prawie na twardo, obrać ze skorupek. Masę mięsną podzielić na 4 części, każde jajko obkleić masą. Kule obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć kilka minut w głębokim oleju aż z zewnątrz będą rumiane.
Jajka po szkocku
Mięso połączyć z pietruszka, jajkiem i przyprawami.
Jajka po szkocku
Każde jajko oblepić masą mięsną po obraniu ze skorupek
Jajka po szkocku
Z masy uformować kule i obtoczyć je w bułce tartej.