Sposób przygotowania:
Jajka po szkocku z siemieniem lnianym wg. Irenki
Pięć jajek ugotować na twardo, zalać zimną wodą i obrać z łupinek.
Do pół kilograma mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać dwie duże łyżki ugotowanego siemienia lnianego, samych ziarenek.
Dużą cebulę obrać z łupin i pokroić na drobną kosteczkę. Usmażyć cebulę na złoty kolor z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego. Usmażoną cebulę wystudzić i dodać do mięsnej masy. Dodać przyprawy majeranek sól i pierz czarny mielony szczyptę kurkumy i curry, dobrze wymieszać.
Gotową masę podzielić na pięć równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka.
Każdą porcję panierować w bułce tartej. Formować w podłużne kształty.
Smażyć w głębokim tłuszczu około dziesięciu minut.
Do pół kilograma mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać dwie duże łyżki ugotowanego siemienia lnianego, samych ziarenek.
Dużą cebulę obrać z łupin i pokroić na drobną kosteczkę. Usmażyć cebulę na złoty kolor z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego. Usmażoną cebulę wystudzić i dodać do mięsnej masy. Dodać przyprawy majeranek sól i pierz czarny mielony szczyptę kurkumy i curry, dobrze wymieszać.
Gotową masę podzielić na pięć równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka.
Każdą porcję panierować w bułce tartej. Formować w podłużne kształty.
Smażyć w głębokim tłuszczu około dziesięciu minut.
BozenaMatuszczyk
ajrinwu
dziękuję i pozdrawiam serdecznie....