WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Jajka po szkocku z pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna przekąska. Jajka na twardo w otoczce z mięsa z natką pietruszki. Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu.

Jajka po szkocku z pietruszką

Składniki:

Jajka po szkocku z pietruszką

 

  • 1,5 kg mielonej łopatki
  • 14 jajek+2 do panierki
  • 2 szkl tartej bułki
  • 3/4 szkl mleka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku z pietruszką

Mięso

Jajka po szkocku z pietruszką
Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z dodatkami.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, 1 szkl tartej bułki, mleko, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Jajka

Jajka po szkocku z pietruszką
Jajka na twardo oklejamy mięsem, panierujemy i smażymy.

Ok. 12 małych jajek gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Każde obtaczamy mięsem i dokładnie zlepiamy. Panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoto w głębokim oleju.