Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka po wiedeńsku :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Potrawa ogólnie znana .Nie wszyscy jednak potrafią ugotować jajko na miękko tak by było akurat .Moze te wskazówki coś pomogą .

Jajka po wiedeńsku :

Składniki:

Jajka po wiedeńsku :

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka po wiedeńsku :
Jajka zalać zimną osoloną 1 łyżeczką soli wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund. Tak aby całe białko było ścięte , a żółtko luźne . Jajka wyjąć ze skorupek i włożyć do szklanki ( miseczki , kubeczka ) . Na gorące wrzucić masło tak by zaczęło się rozpuszczać . Posolić i popieprzyć . Delikatnie wymieszać. Białko powinno być w małych kawałkach , żółtko rozlane , a masło rozpuszczone.

Tagi:

jajko jajka