Sposób przygotowania:
Jajka śnieżne.
Zagotować mleko z 1/4 cukru i wanilią.Białka ubić na sztywną pianę i nabierać ją łyżką,kładąc na gotujące mleko,gdy wypłynie
na wierzch,chwilę pogotować,delikatnie obrócić i po chwili wyjmow-
-ać łyżką cedzakową.Żółtka wymieszać z resztą cukru i ubijać,doda-
-jąc ciepłe mleko.Przelać masę ubitą do rondla i podgrzewać w
kąpieli wodnej,stale mieszając,aż krem zgęstnieje(nie dopuścić do
zagotowania) i wystudzić.Wystudzonym kremem zalać ugotowane
i ułożone w głębokiej salaterce białka.Wstawić do lodówki i podawać oziębione.
na wierzch,chwilę pogotować,delikatnie obrócić i po chwili wyjmow-
-ać łyżką cedzakową.Żółtka wymieszać z resztą cukru i ubijać,doda-
-jąc ciepłe mleko.Przelać masę ubitą do rondla i podgrzewać w
kąpieli wodnej,stale mieszając,aż krem zgęstnieje(nie dopuścić do
zagotowania) i wystudzić.Wystudzonym kremem zalać ugotowane
i ułożone w głębokiej salaterce białka.Wstawić do lodówki i podawać oziębione.