kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka w buraczanej otoczce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli znudziły Wam się klasyczne gotowane jajka z majonezem polecam odświeżyć jajeczny klasyk przy pomocy zakwasu buraczanego. Dzięki niemu zyskują nie tylko fantastyczny kolor ale również delikatny buraczany smak.

Jajka w buraczanej otoczce

Składniki:

Jajka w buraczanej otoczce

podstawowe

  • 6 jajek
  • 300 ml zakwasu buraczanego
  • 3 łyżki majonezu
  • rzeżucha
  • rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Jajka w buraczanej otoczce
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zakwasem na czerwony barszcz i pozostawiamy na noc w lodówce.

Następnie wyciągamy, delikatnie osuszamy, przekrawamy na pół.

Jajka serwujemy z majonezem wymieszanym z 2-3 łyżkami zakwasu buraczanego, rzeżuchą i kawałkami rzodkiewki.