Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa w galarecie buraczanej
Filety solone namoczyć na 1,5 godz w zimnej wodzie, jeśli są z octu namaczać nie trzeba. Włoszczyznę obrać , umyć , włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone jabłko, śliwki, grzyby i przyprawy. Gotować ok 2 godz Do wywaru dodać pokrojone na małe kawałki buraki i sok z cytryny lub ocet( dla utrzymania koloru). Śledzie osuszyć , pokroić razem z obranymi ziemniakami w kostkę. Składniki wymieszać , dodać kukurydzę. Wywar buraczany odcedzić , doprawić i połączyć z żelatyną namoczoną i przygotowaną jak w przepisie na opakowaniu. W foremkach ułożyć pokrojone jajko , na to ułożyć sałatkę śledziową i zalać wywarem buraczanym. Pozostawić do dnia następnego. Wyjąć z foremek i ozdobić np cytrynką i koperkiem.
marietta