mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka w koszulkach w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jaja podane w taki sposób stanowią lekki, a zarazem bardzo sycący posiłek. Jest w nim wiele białka, które niezbędne jest do budowy tkanek:)

 Jajka w koszulkach w sosie

Składniki:

Jajka w koszulkach w sosie

 

 

 

  • Sos szczypiorkowy:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka w koszulkach w sosie
Jaja umyć, osuszyć. W niskim szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Kolejno wylewać zawartość jaj do filiżanki, a następnie do wrzątku przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować jednocześnie nie więcej niż 4 jaja w przykrytym rondlu przez ok. 3-4 min. Ugotowane jaja wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu w sosach: szczypiorkowym, koperkowym, musztardowym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub śmietanowym. Sos: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, dodając powoli śmietanę. Gdy zawrze, odstawić, dodać szczypiorek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podawać do jaj gotowanych w koszulkach i sztuki mięsa.

Tagi:

jajko sosy jajka