mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka w różowym sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, buraczkowe jajka w różowym sosie, idealne zarówno na Walentynki jak i Wielkanoc :)

Jajka w różowym sosie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka w różowym sosie.

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki proszku barszczu czerwonego z torebki
  • buraczki ze słoika
  • natka pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Jajka w różowym sosie.
Jajka wkładam do rondla i gotuję w osolonej wodzie, po czym studzę i obieram ze skorupek. Każde jajko przekrawam wzdłuż na połowę i układam na dużym talerzu. Robię różowy sos do jajek: Majonez łączę w miseczce dokładnie z jogurtem i ketchupem wraz z proszkiem czerwonego barszczu (rozrobionego w niewielkiej ilości wody). Doprawiam sos solą i pieprzem do smaku. Połówki jajek polewam różowym sosem i dekoruję środek buraczkami ze słoika oraz gałązkami natki pietruszki. Od razu podaje.
Jajka w różowym sosie.
W miseczce mieszam majonez i jogurt z ketchupem, dodaję proszek barszczu czerwonego
Jajka w różowym sosie.
Połówki jajek układam na talerzu, na środku kładę buraczki