monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1333]

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 53
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szczerze przyznam,że po raz pierwszy robiłam takie jajeczka w skorupkach. I jestem nimi mile zaskoczona, myślę,że powtórzę je na tegoroczne święta, zapraszam i polecam:)

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane

 

  • 6 jajek
  • 130 g pieczarek
  • ½ pęczka grubego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 5 g bułki tartej
  • Sól, pieprz, papryka słodka, tymianek

Sposób przygotowania:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane

ETAP 1:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane
na patelni udusić do miękkości pieczarki

Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Przełożyć na rozgrzany olej.

Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki.

Oprószyć sola i dusić do odparowania płynu. Doprawić tymiankiem suszonym, zdjąć z ognia. Ostudzić.

ETAP 2:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane
lekko przestudzone jajka przekroić na pół wraz ze skorupką

Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, następnie przekroić na pół razem ze skorupką. Ostrożnie wyjąć połówki jajek.

ETAP 3:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane
rozdrobnione jajka wymieszać z zimnymi pieczarkami

Skorupki odłożyć na bok. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka w misce rozetrzeć widelcem.

Dodać starte na dużych oczkach białka. Dołożyć pieczarki, doprawić do smaku. Dodać serek i po raz ostatni wymieszać.

ETAP 4:

Jajka w skorupce faszerowane pieczarkami zapiekane
skorupki nafaszerować obficie farszem posypać bułką i wstawić do piekarnika

Farsz nakładać obficie do skorupek. Posypać po wierzchu bułką tartą. Zapiekać w 180 st około 15 minut.