BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1361]

Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sosik koperkowy ze śmietaną , który dzisiaj polecam jest sosem bardzo smacznym , nadającym się do ugotowanych jajek , pulpecików z drobiu, jest smacznym dodatkiem do ugotowanych ziemniaczków.

Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną

 

  • koperek 1 pęczek,
  • bulion 2 szkl,
  • śmietana 18 % 100 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • mąka 2 łyżki,
  • woda 1/4 szkl,
  • dodatkowo;
  • ugotowane na twardo jajka ,
  • ugotowane ziemniaki,

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną
Jajka ugotować na twardo.

Koperek po oczyszczeniu drobno posiekać .

Do gotującego bulionu dodać posiekany koperek. 

W większym kubku rozmieszać dokładnie mąkę z wodą i wlać do gotującego się bulionu cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki , gotować na małym ogniu.

W międzyczasie doprawić solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Gotować ok. 3 - 5 minut co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodać śmietanę wcześniej zahartowaną gorącym bulionem.

Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i ugotowanymi ziemniakami.
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą a następnie obrać
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Koperek świeży po oczyszczeniu drobno posiekać
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Bulion zagotować ,dodać posiekany koperek
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Mąkę dokładnie wymieszać w zimnej wodzie
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Wlać do gotującego buliony, dodać zahartowaną gorącym bulionem śmietanę
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Doprawić do smaku przyprawami i na koniec dodać ugotowane jajka
Jajka w sosie  koperkowym ze śmietaną
Podawać z ugotowanymi ziemniakami