wiola11

wiola11

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie dla 5 osobowej rodziny. Szybkie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Można je podawać z ziemniakami oraz buraczkami.

Klopsiki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 0.5 kg mięsa z łopatki (w kawałku lub zmielonej)
  • 1 jajko
  • papryka słodka
  • pieprz
  • wegeta
  • 1,5-2 l wywaru
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Po zmieleniu mięsa trzeba je przyprawić kucharkiem, słodką papryką oraz pieprzem. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Z masy robimy małe kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na patelni, aż się przyrumienią. Po obsmażeniu wrzucamy do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotować ok 15 min. W czasie gotowania wrzucić koperek (może być suszony lub świeży).

Pod koniec gotowania w szklance wymieszać z woda trochę mąki ze śmietaną wlać do naszego wywaru z pulpecikami i zagotować.

Życzę smacznego
Klopsiki w sosie koperkowym
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz jajko
Klopsiki w sosie koperkowym
Z przyprawionej masy mięsnej formujemy małe klopsiki
Klopsiki w sosie koperkowym
Na patelni przesmażamy uformowane i obtoczone w mące klopsiki
Klopsiki w sosie koperkowym
Do wywaru wrzucamy klopsiki i doprawiamy koperkiem