cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka w sosie tuńczykowym odświętnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka w sosie tuńczykowym to propozycja dla tych,którzy lubią rybne przystawki na co dzień i od święta

Jajka w sosie tuńczykowym odświętnie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka w sosie tuńczykowym odświętnie

 

  • 2 jajka
  • kilka liści mieszanej sałatki
  • 200 g tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1,5 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy
  • 4 malutkie fileciki anchois
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie tuńczykowym odświętnie
Sałatkę dokładnie umyć,osuszyć rozdrobnić i ułożyć w dwóch miseczkach.Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać, przekroić na połówki i ułożyć na sałacie.Przygotować sos.W mikserze umieścić tuńczyka/zostawić 2 łyżeczki do dekoracji/,kapary/zostawić kilka sztuk do dekoracji/fileciki rybne i majonez. Miksować składniki do otrzymania gęstego,gładkiego sosu. Doprawić do smaku pamiętając,że tuńczyk,kapary i fileciki rybne są słone.Gotowym sosem polać przygotowane jajka. Ozdobić kawałkami tuńczyka,kaparami i drobno posiekanym szczypiorkiem.Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś nie lubi filetów anchois śmiało może z nich zrezygnować,a sos i tak będzie pyszny.
Jajka w sosie tuńczykowym odświętnie
Dodatek świeżego szczypiorku podkreśla wiosenny nastrój