Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Jajka z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój sposób na zdrowe śniadanie.

Jajka z kaszą jaglaną

Składniki:

Jajka z kaszą jaglaną

 

 

  • 1 średnia marchewka

 

 

  • 1 kabanos (można pominąć)

 

  • 1 litr soku pomidorowego Tymbark

 

  • szczypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka z kaszą jaglaną
Marchewkę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z pokrojonym w cienkie plasterki kabanosem (można go pominąć). Wlewamy 125 ml soku pomidorowego. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kaszę wykładamy do 3 naczynek do zapiekania i wypukłą stroną dużej łyżki robimy na środku duże wgłębienie. Do każdego wgłębienia wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut, a więc do czasu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z sokiem pomidorowym.