Sposób przygotowania:
Jajka z kawiorem w kopertkach
Obrane ze skorupek jaja kroimy wzdłuż na połówki -usuwamy żółtka. Żółtka rozgniatamy i dodajemy do kawioru. Białka jajek napełniamy masą kawiorową-żółtkową .Każdą połówkę jajka zawijamy w plaster łososia i spinamy wykałaczką tworząc zgrabną kopertkę. Porcje układamy w rzeżuszce i od razu podajemy.
Babciagramolka
miriam
Babciagramolka
Czemu ? Kawior to przecież ikra tyle że z jesiotra . Nawet jeśli chodzi o wielkość nie jest jedynym dużym - z pstrąga jest też piękna- takie pomarańczowe kuleczki . A kawior jak kawior- słony .Sam najlepiej smakuje mocno oziębiony z razowcem , cytryną i zimną wódką . Fantastycznie komponuje sie z jajkami - szkoda by mi było go zawijać w łososia bo łosoś ukryje jego i smak i wygląd .Podała bym po prostu z kleksem majonezu na jajku z gałązką koperku . Ale może akurat w ten sopsób w łososiu jest dobry- muszę kupic łososia i sprawdzić .A co do luksusowosci kawioru to bym się sprzeczała - zamieniła bym na ikrę z naszych ryb słodkowodnych smażoną na maśle z jajkiem ( pycha ) .