Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane na przecierze z warzyw
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować po przykryciem do miękkości. Gdy nieco przestygną, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przyprawić do smaku solą. Masę jarzynową wyłożyć na żaroodporny półmisek. na powierzchni uformować łyżką wgłębienia. Przygotować jajka w koszulkach: w niskim szerkoim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem octu (1 łyżka) i soli. Jajka umyć, osuszyć, kolejno wylewać ich zawartość do filiżanki. Przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody wlewać kolejno po jednym jajku. Po wlaniu wszystkich jajek naczynie przykryć. Gotować utrzymując w stanie wrzenia przez 2-3 minuty. Ugotowane jajka wyjmować z wody płaską łyżką cedzakową. W każdym wgłębieniu w masie jarzynowej umieścić po jednym jajku, skropić oliwą lub olejem. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. potrawę można także zapiekać w prodiżu. posypać szczypiorkiem. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu.
Nucha