Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane w cieście francuskim
6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku sola i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów.
Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na każdym prostokącie ciasta francuskiego ułożyć spłaszczona kulkę z mięsa mielonego.
Na każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa.
Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuszki z jakiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na każdym prostokącie ciasta francuskiego ułożyć spłaszczona kulkę z mięsa mielonego.
Na każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa.
Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuszki z jakiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło lub na zimno.