migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jajka zapiekane w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim. Jajka ułożone są na "podstawce" z mięsa mielonego. Tak przygotowane jaka można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski.

Jajka zapiekane w cieście francuskim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jajka zapiekane w cieście francuskim

 

  • 6 jajek
  • ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • czubryca czerwona
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • siemię lniane złote do posypania
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w cieście francuskim
6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku sola i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów.

Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na każdym prostokącie ciasta francuskiego ułożyć spłaszczona kulkę z mięsa mielonego.

Na każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa.

Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuszki z jakiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg.

Podawać na ciepło lub na zimno.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku sola i czubrycą.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na każdym prostokącie ciasta francuskiego ułożyć spłaszczona kulkę z mięsa mielonego. Na każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuszki z jakiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia.
Jajka zapiekane w cieście francuskim
Jajka zapiekane w cieście francuskim w przekroju