Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jajka zapiekane w szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jedno z ulubionych naszych śniadań na ciepło. Jajka zapiekane w miseczkach ze szpinakiem. Szpinak przygotowuję sobie wieczorem, więc rano tylko wbijam jajka i zapiekam, nim przygotuję napoje i stół, jajka są gotowe.

Jajka zapiekane w szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka zapiekane w szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w szpinaku
Na klarowanym maśle przesmażyć obrany i przeciśnięty czosnek. Wrzucić lekko rozmrożony szpinak, dusić aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Lekko przestudzony szpinak nałożyć do kokilek, zrobić łyżeczką (lub kieliszkiem) wgłębienia na jajko.

Następnego dnia rano jajka wybijać do miseczki i delikatnie wlewać do kokilek. Posypać lekko solą i pieprzem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-12 minut, aż białko będzie ścięte.  
Jajka zapiekane w szpinaku
przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na maśle
Jajka zapiekane w szpinaku
dodać szpinak, dusić do miękkości i odparować
Jajka zapiekane w szpinaku
Szpinak nałożyć do kokilek, zrobić wgłębienia
Jajka zapiekane w szpinaku
w dołki w szpinaku wbić delikatnie jajka i zapiec