EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 180]

Serowa rolada z zielonym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drobiowo – serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska ale również pełnowartościowe danie obiadowe.

Serowa rolada z zielonym farszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serowa rolada z zielonym farszem

 

  • Ciasto serowe:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 250 g sera żółtego gouda
  • 250 g sera żółtego edamskiego
  • sól
  • pieprz

 

  • Farsz:
  • 650 g fileta z kurczaka
  • 100 g startego, żółtego sera
  • 250 g mrożonego, zielonego groszku
  • 50 g liści świeżej bazylii
  • 80 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 30 g parmezanu
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Serowa rolada z zielonym farszem

ETAP 1:

Serowa rolada z zielonym farszem
składniki na ciasto serowe zmiksować i wylać do formy

Żółty ser starłam na tarce, dodałam jajka, majonez a następnie całość wymieszałam mikserem.

Przygotowaną masę wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piekłam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie oderwałam delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.

ETAP 2:

Serowa rolada z zielonym farszem
fileta z kurczaka cienko rozbić i ułożyć na upieczonym cieście

Filet pokroiłam w plastry, następnie cienko rozbiłam tłuczkiem, oprószyłam solą i pieprzem.

ETAP 3:

Serowa rolada z zielonym farszem
wszystkie składniki zmiksować do postaci pasty

Zielony groszek ugotowałam al dente w lekko osolonym wrzątku.

Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek zmiksowałam w blenderze na gładką masę następnie dodałam ugotowany groszek i ponownie zmiksowałam na gładką masę.

Doprawiłam solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszałam.

ETAP 4:

Serowa rolada z zielonym farszem
zieloną masę rozsmarować na filecie i zwinąć w roladę

Wystudzone ciasto serowe posypałam żółtym serem, ułożyłam plastry fileta i posmarowałam zieloną masą.

Całość zwinęłam w formę rolady i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

Ja roladę podaję na ciepło lub na zimno.

Tagi:

przystawki