Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Brukselka zasmażana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzona brukselka idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Brukselka zasmażana z boczkiem

Składniki:

Brukselka zasmażana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Brukselka zasmażana z boczkiem

Brukselka:

Brukselka zasmażana z boczkiem
Moczenie brukselki pozbawi jej charakterystycznej goryczki.

Brukselkę należy obrać z zewnętrznych liści, a następnie umyć i każdą kapustkę przekroić na pół. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - w celu pozbycia się goryczki. Po tym czasie kapustki odcedzić zalać świeżą wodą. Lekko osoloną gotować 5 minut.

Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru).

Boczek z cebulą:

Brukselka zasmażana z boczkiem
Boczek z cebulą powinny być pokrojone w drobną kostkę.

Boczek z cebulą pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć.

Całość:

Brukselka zasmażana z boczkiem
Taka brukselka najlepiej smakuje na ciepło.

Do boczku i cebuli dołożyć brukselkę. Całość przemieszać i po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło oraz bułkę tartą. Wszystko porządnie wymieszać i doprawić solą z pieprzem.