Sposób przygotowania:
Brukselka zasmażana z boczkiemBrukselka:
Brukselkę należy obrać z zewnętrznych liści, a następnie umyć i każdą kapustkę przekroić na pół. Całość zalać mlekiem i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - w celu pozbycia się goryczki. Po tym czasie kapustki odcedzić zalać świeżą wodą. Lekko osoloną gotować 5 minut.
Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru).
Boczek z cebulą:
Boczek z cebulą pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć.
Całość:
Do boczku i cebuli dołożyć brukselkę. Całość przemieszać i po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło oraz bułkę tartą. Wszystko porządnie wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
gusia1000