Sposób przygotowania:
Karp w galarecie na słodko
Karpia oczyścić z łusek, dobrze umyć, a następnie pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i odstawić na 12 godzin.
Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody wrzucić wszystkie składniki oraz obraną, pokrojoną w plastry marchewkę.
Gotować do miękkości marchewki. Następnie włożyć kawałki karpia i gotować około 15 minut.
Wyłożyć kawałki ryby na półmisek, w miarę możliwości wyjąć ości.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę i zalać karpia.
Wywar musi być wyraźnie słodki.
Wystudzić.
Podawać najepiej z kawałkami piernika ( u mnie tak lubią ).
Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody wrzucić wszystkie składniki oraz obraną, pokrojoną w plastry marchewkę.
Gotować do miękkości marchewki. Następnie włożyć kawałki karpia i gotować około 15 minut.
Wyłożyć kawałki ryby na półmisek, w miarę możliwości wyjąć ości.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę i zalać karpia.
Wywar musi być wyraźnie słodki.
Wystudzić.
Podawać najepiej z kawałkami piernika ( u mnie tak lubią ).
gusia1000