Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Jajko pod puszystą chmurką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie sera camembert z żółtkiem ukrytym pod puszystą bezową chmurką. Idealna wykwintna propozycja podania jajka.

Jajko pod puszystą chmurką

Składniki:

Jajko pod puszystą chmurką

 

 

  • ulubiona zielona sałata u mnie (roszponka, rzymska i strzępiasta)
  • 2-3 łyżki dżemu żurawinowego lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Jajko pod puszystą chmurką
Z serów camembert ścinamy górną pleśń. Na środku każdego serka robimy małe wgłębienie, w którym umieścimy żółtko. Rozbijamy jajka. Żółtka umieszczamy w camembertach.Białka ubijamy na sztywną pianę, doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pianą delikatnie pokrywamy wierzch serków. Zapiekamy w 180 stopniach około 8-10 minut, do momentu, aż piana ładnie się zrumieni.Podajemy na bukiecie sałat z żurawiną lub innymi świeżymi warzywami.