peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Jajko sadzone na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka z ciasta francuskiego z jajkiem

Jajko sadzone na cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajko sadzone na cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie - pas o szerokości około 12 - 15 cm

 

  • ok 25 g żółtego sera

 

  • 2-4 pomidorki koktailowe bądź kilka kawałków pomidorów z zalewy

 

  • 6 plasterków kiełbaski chorizo

 

 

  • oregano

 

  • tymianek

 

  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Jajko sadzone na cieście francuskim
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwijamy, odcinamy pas o szerokości około 15 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciast ścieramy na drobnej tarce żółty ser, następnie wykładamy kawałki pomidorów. Posypujemy przyprawami i układamy drobno posiekane plasterki kiełbaski chorizo. Wstawiamy do piece i pieczemy około 7 minut. Gdy ciasto zacznie się złocić wybijamy ostrożnie jajko (uważamy aby żółtko się nie rozlało), i pieczemy aż jajko się zetnie. Przed podaniem posypujemy zmielonym kolorowym pieprzem.
Jajko sadzone na cieście francuskim
Jajko sadzone na cieście francuskim - przed wybiciem jajka
Jajko sadzone na cieście francuskim
Jajko sadzone na cieście francuskim - po wybiciu jajka

Tagi:

sery ciasto ser