marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Jajko w filiżance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia przystawki

Jajko w filiżance

Składniki:

Jajko w filiżance

 

Sposób przygotowania:

Jajko w filiżance
Pokrojone w kostkę pomidory obsmażyć w niezbyt gorącym oleju. Usunąć z pomidorów nasiona: jeśli przekroimy pomidor na pół i lekko ściśniemy, nasiona łatwo wypłyną. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju w drugim rondelku i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cztery żaroodporne filiżanki lub miseczki wysmarować roztopionym masłem. Jajka wybić na talerzyki i oddzielić żółtka od białek. Do filiżanek nałożyć porcje pomidorów i papryki, a na wierzch wlać białko jajka. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż zetnie się białko. Następnie na białku ułożyć surowe żółtko i wstawić do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty. Można ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco, wtedy jajka są najlepsze. Smacznego

Tagi:

jajko jajka