Sposób przygotowania:
Jajko w filiżance
Pokrojone w kostkę pomidory obsmażyć w niezbyt gorącym oleju. Usunąć z pomidorów nasiona: jeśli przekroimy pomidor na pół i lekko ściśniemy, nasiona łatwo wypłyną. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju w drugim rondelku i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cztery żaroodporne filiżanki lub miseczki wysmarować roztopionym masłem. Jajka wybić na talerzyki i oddzielić żółtka od białek. Do filiżanek nałożyć porcje pomidorów i papryki, a na wierzch wlać białko jajka. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż zetnie się białko. Następnie na białku ułożyć surowe żółtko i wstawić do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty. Można ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco, wtedy jajka są najlepsze. Smacznego