agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Jajo z ziołami zapiekane w bułce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bardzo sycące i dobre śniadanie, polecam:)

Jajo z ziołami zapiekane w bułce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajo z ziołami zapiekane w bułce

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • bułka 2 szt
  • jajko 2 szt
  • szczypiorek cienki 1/2 pęczka
  • koperek 1/2 pęczka
  • bazylia 1/2 pęczka
  • ser żółty 2 plastry
  • sól pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Jajo z ziołami zapiekane w bułce
Z podanych składników przygotujemy 2 porcje. Danie jest bardzo sycące. Do przepisu użyłam bułek które zalegały w chlebaku. Z bułek odciąć górę następnie wyciągnąć środek. Koperek, szczypiorek oraz bazylię, opłukać i osuszyć. Świeże zioła bardzo drobno posiekać i wymieszać. Nakładać na dno wydrążonej bułki - ja dałam 2 łyżki, ale można mniej lub więcej wg upodobań. Plastry sera żółtego pokroić i ułożyć na ziołach. Na koniec do bułki wbić po jednym jajku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni( z termoobiegiem) i zapiekać 20 minut. Żółtka będą lejące a ser ładnie się roztopi. Podawać na sałacie w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego:)
Jajo z ziołami zapiekane w bułce
szczypiorek, bazylie oraz koperek drobno posiekać
Jajo z ziołami zapiekane w bułce
bułkę ukroić z góry i wydrążyć jej środek
Jajo z ziołami zapiekane w bułce
do srodka bułki nałożyć zioła oraz pokrojony ser żółty
Jajo z ziołami zapiekane w bułce
na wierzch wbić jajo i posypać solą i pieprzem