Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Jak Bounty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowa wersja cista Bounty

Jak Bounty

Składniki:

Jak Bounty

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka naparu z kawy
  • cukier waniliowy
  • Masa
  • 1/2L mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • Polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 100g masła

Sposób przygotowania:

Jak Bounty
Białka ubijamy na sztywną pianę,w między czasie dodając żółtka,cukier a na koniec przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao i delikatnie mieszamy.Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180^C przez 35 minut.Gdy biszkopt ostygnie nasączamy go naparem z kawy osłodzonym cukrem waniliowym. Do naczynia wlewamy mleko i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Gotujemy aż masa zgęstnieje.Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.W innym naczyniu rozpuszczamy tabliczki czekolady z masłem. Na gotowy i ostudzony biszkopt przekładamy masę kokosową i polewamy przygotowaną czekoladową.I wstawiamy do lodówki aby schłodzić.