Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Jaka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jajka zawsze są dostępne na moim stole ( w każdej postaci)...

Jaka w galarecie

Składniki:

Jaka w galarecie

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki wywaru lub wody
  • 1 kostka rosołu z drobiu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • kilka marynowanych grzybów
  • 1 łyżka drobno pokrojonej dobrej kiełbasy szynki lub baleronu
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • kilka liści zielonej sałaty

 

 

Sposób przygotowania:

Jaka w galarecie
W niewielkim rondelku zagotować trochę wody i zakwasić ją (można octem). Do wody delikatnie wbić jajka tuż nad powierzchnią wrzącej wody. Jajka wyjąć gdy ścięte jest białko a żółtko jeszcze lekko płynne, wyłożyć na stolnicę i wyrównać brzegi dużą filiżanką. Żelatynę rozpuścić w wodzie z kostką rosołową lub wywarze doprawić do smaku. Do małych miseczek nalać po 2 łyżki galarety, odstawić do zastudzenia. Na galaretę gdy zastygnie posypać po trochę pokrojonych ogórków, grzybów i wędliny. Położyć na to jajko posypać zieleniną i zalać galaretą z żelatyny. Po zastygnięciu można galaretki wyłożyć na półmisek na liściu sałaty.