Janssons frestelse

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Janssons frestelse czyli „pokusa Janssona” zapiekanka z anchois

Janssons frestelse

Składniki:

Janssons frestelse

 

  • 6-8 surowych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 małe puszki filecików anchois
  • 300 ml śmietanki UHT
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Janssons frestelse
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w talarki i lekko zrumienić na odrobinie masła. Fileciki anchois osączyć z oliwy i drobno pokroić. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, przekładając je cebulą 

i anchois. Dolną i górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Posypać wiórkami masła, skropić oliwą z puszki po filecikach anchois i połową śmietanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Polać resztą śmietanki i zapiekać jeszcze 30 minut. 



Danie podawane na kolacji wigilinej na promie Stena Baltica