Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

sushi-maki z tofu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lubię przyrządzać sushi z tofu, nie muszę się wtedy martwić o jakość ryby,czy będzie dość dobra ,a samo przygotowanie trwa wtedy krócej.

sushi-maki z tofu

Składniki:

sushi-maki z tofu

 

  • 4-5 płatków alg do sushi
  • 2 saszetki ryżu (zwykły, nie parboiled)
  • 3-4 łyżki octu ryżowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pół opakowania tofu (u mnie wędzone "polsoja” )
  • sos teriyaki
  • sos chili
  • ok 3 łyżki serka śniadaniowego
  • wasabi
  • długi ogórek
  • papryka (świeża lub marynowana)
  • zielone oliwki
  • szczypiorek
  • liść sałaty
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • mata bambusowa

Sposób przygotowania:

sushi-maki z tofu
Ugotować ryż w nieosolonej wodzie. Wsypać do miski. Do gorącego ryżu wlać ocet, w którym rozpuściliśmy cukier i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Odstawić do wystygnięcia,co jakiś czas mieszając. Tofu pokroić na słupki, skropić sosem teriyaki i sosem chili. Serek wymieszać z odrobiną wasabi (wcisnęłam ze 2 cm wasabi z tubki). Przygotować pozostałe dodatki- warzywa pokroić w słupki, oliwki na pół. Gdy ryż już będzie letni, przystępujemy do najtrudniejszego etapu,czyli formowania rolek. Układamy listek alg szorstką stroną do góry, ręcznie lub nożem maczanym w wodzie rozprowadzamy cienką warstwę ryżu zostawiając mały pasek na sklejanie. Smarujemy serkiem tę część na, której ułożymy składniki np. ogórek, tofu, papryka czy sałata,tofu ,oliwki. Pomagając sobie matą ostrożnie zwijamy rolki (trzeba zwilżyć wolny pasek). Kroimy tak jak lubimy – mi zwykle wychodzi koło 10 kawałków z rolki. Czasem dodatkowo posypuję kawałki przyprażonym sezamem. Ile wasabi wcisnąć do sosu,ile imbiru podać to już każdy decyduje wedle uznania.Na początek lepiej mniej niż więcej