Sposób przygotowania:
sushi-maki z tofu
Ugotować ryż w nieosolonej wodzie. Wsypać do miski. Do gorącego ryżu wlać ocet, w którym rozpuściliśmy cukier i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Odstawić do wystygnięcia,co jakiś czas mieszając. Tofu pokroić na słupki, skropić sosem teriyaki i sosem chili. Serek wymieszać z odrobiną wasabi (wcisnęłam ze 2 cm wasabi z tubki). Przygotować pozostałe dodatki- warzywa pokroić w słupki, oliwki na pół. Gdy ryż już będzie letni, przystępujemy do najtrudniejszego etapu,czyli formowania rolek. Układamy listek alg szorstką stroną do góry, ręcznie lub nożem maczanym w wodzie rozprowadzamy cienką warstwę ryżu zostawiając mały pasek na sklejanie. Smarujemy serkiem tę część na, której ułożymy składniki np. ogórek, tofu, papryka czy sałata,tofu ,oliwki. Pomagając sobie matą ostrożnie zwijamy rolki (trzeba zwilżyć wolny pasek). Kroimy tak jak lubimy – mi zwykle wychodzi koło 10 kawałków z rolki. Czasem dodatkowo posypuję kawałki przyprażonym sezamem. Ile wasabi wcisnąć do sosu,ile imbiru podać to już każdy decyduje wedle uznania.Na początek lepiej mniej niż więcej