pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

sushi tylko rybne dla odważnych

Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka

 

  • surimi 90g
  • filet z łososia 15 dag
  • krewetki koktajlowe 25-30 sztuk
  • ryż do sushi 220g
  • ocet ryżowy 30ml
  • woda 250ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól ½ łyżeczki
  • nori 3-4 płaty
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • wasabi
  • sok z cytryny 30 ml

Sposób przygotowania:

Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
Ryż kilka razy płuczę pod bieżącą wodą. Następnie przesypuję do sitka i zanurzam na 30 minut w wodzie. Jeszcze raz przepłukuję i przesypuję do garnka. Zalewam 250ml zimnej wody dobrej jakości - najlepiej mineralną lub źródlaną. Stawiam na duży ogień. Gdy się zagotuje, ogień zmniejsza i nakładam pokrywkę. Pod przykryciem gotuję bez mieszania 16 minut. Następnie ryż wykładam do miski i studzę. Mając gotowy ryż przechodzę do zaprawy. W rondelku łączę ocet ryżowy z cukrem i solą. Podgrzewając rozpuszczam składniki uważając, aby zaprawa się nie zagotowała. Wystudzoną zalewą polewam chłodny ryż. Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Krewetki skrapiam sokiem z cytryny. Zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Surimi i świeży filet z łososia kroję w paski. Nori układam na macie matową stroną do góry. Na 2/3 powierzchni rozkładam cienką warstwę ryżu. Przy pomocy pasty wasabi rysuję pasek i przez całą długość układam składniki: surimi, krewetki i paski z łososia. Roladę zawijam dobrze ściskając. Następnie ostrym, zwilżonym nożem kroje na 6 równych kawałków. Sushi maczam w sosie sojowym. Każdy kawałek sushi przegryzam imbirem marynowanym. Smacznego.
Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
DOkładnie przepłukany ryż gotujemy do miękkości pod przykryciem
Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
Schlodzony polewamy zimną zaprawą octową zrobioną wg przepisu
Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
Krewtki skrapiamy sokiem cytrynowym i zalewamy wrzątkiem
Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
Na płacie nori rozpościeramy ryż i układamy składniki