Sposób przygotowania:
Sushi maki z surimi, łososiem i krewetka
Ryż kilka razy płuczę pod bieżącą wodą. Następnie przesypuję do sitka i zanurzam na 30 minut w wodzie. Jeszcze raz przepłukuję i przesypuję do garnka. Zalewam 250ml zimnej wody dobrej jakości - najlepiej mineralną lub źródlaną. Stawiam na duży ogień. Gdy się zagotuje, ogień zmniejsza i nakładam pokrywkę. Pod przykryciem gotuję bez mieszania 16 minut. Następnie ryż wykładam do miski i studzę. Mając gotowy ryż przechodzę do zaprawy. W rondelku łączę ocet ryżowy z cukrem i solą. Podgrzewając rozpuszczam składniki uważając, aby zaprawa się nie zagotowała. Wystudzoną zalewą polewam chłodny ryż. Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Krewetki skrapiam sokiem z cytryny. Zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Surimi i świeży filet z łososia kroję w paski. Nori układam na macie matową stroną do góry. Na 2/3 powierzchni rozkładam cienką warstwę ryżu. Przy pomocy pasty wasabi rysuję pasek i przez całą długość układam składniki: surimi, krewetki i paski z łososia. Roladę zawijam dobrze ściskając. Następnie ostrym, zwilżonym nożem kroje na 6 równych kawałków. Sushi maczam w sosie sojowym. Każdy kawałek sushi przegryzam imbirem marynowanym. Smacznego.