jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowo -kurczakowe rożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pomysłowa przekąska. Rożki te są idealne do barszczu, lecz nie koniecznie. Same także smakują pysznie!!!

Jarmużowo -kurczakowe rożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowo -kurczakowe rożki

 

  • Składniki:
  • 40 dag jarmużu,
  • 40 dag piersi z kurczaka,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Olej do smażenia,
  • Słonecznik do posypania,
  • Jajko do posmarowania,
  • Ząbek czosnku,
  • Sól
  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Jarmużowo -kurczakowe rożki
Jarmuż płuczemy. Usuwamy grube części łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i studzimy. Pierś z kurczaka drobno kroimy. Przekładamy na patelnie, podlewamy olejem, doprawiamy i smażymy do miękkości. Między czasie gdy mięso się smaży jarmuż delikatnie odciskamy i siekamy na mniejsze części. Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy do niego liście jarmużu. Do całości dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilkę razem smażymy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk. Na każdym kwadracie układamy przestygnięte nadzienie. Tak przygotowane kwadraty zawijamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Paszteciki pieczemy około 15 minut w 200˚C.
Jarmużowo -kurczakowe rożki
Mięso myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę drobną
Jarmużowo -kurczakowe rożki
Do przysmażonego mięsa dodajemy obgotowany jarmuż
Jarmużowo -kurczakowe rożki
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. nakładamy nadzienie
Jarmużowo -kurczakowe rożki
Sklejamy pierożki, smarujemy jajkiem, posypujemy słonecznikiem